diumenge, 4 de desembre del 2011

De la idea a l'oportunitat. El paper de la creativitat i la innovació (II)


En tot procés creatiu el normal és que davant d'un problema determinat arribem a diferents respostes alternatives.

El pensament lateral és el conjunt de mètodes de pensament que permet modificar conceptes i percepcions, com també augmentar la creativitat. Així, doncs, per tal de resoldre problemes aplica mètodes no ortodoxos i aparentment il·lògics.


Al costat de la naturalesa cíclica del procés creatiu, les dificultats i l'aparició d'obstacles constitueixen la segona gran constant al llarg de tot el procés.En termes generals, les situacions que bloquegen el procés creatiu constitueixen el que coneixem com a barreres del procés creatiu.


Sentits per a la creativitat: la tècnica del rat-penat

No hi ha com canviar-se de lloc per a veure les coses des d'un altre angle! Basat en aquest plantejament, es desenvolupa l'anomenada tècnica del rat-penat. En què consisteix? Com tots sabem, els rat-penats es dediquen a dormir penjats cap per avall durant el dia, la qual cosa els ofereix una perspectiva inversa i renovada de la vida. Tenint en compte això, per què no es pot imitar una mica aquests animals tan llestos? D'aquesta manera, es tractaria de centrar la nostra atenció en la visió inversa d'un problema a fi d'obtenir tota una gamma d'idees noves. Canviar la perspectiva i intentar veure el món amb els ulls dels altres pot ajudar a trobar idees creatives.

Mapes mentals

Un mapa mental és una representació que consta d'un concepte base o paraula central entorn de la qual es dibuixen de cinc a deu idees bàsiques que es relacionen amb aquesta paraula. A partir de cada concepte derivat, es dibuixen entre cinc i deu idees principals sobre cada un. Així, doncs, un mapa mental irradia sempre a partir d'una imatge central.

Brainstorming

Constitueix un procés de lliure associació personal que se sol fer servir en reunions i conferències per a resoldre en grup problemes específics, reunir informació, estimular el pensament creatiu, obtenir idees noves, etc. Hi ha quatre regles fonamentals:

a) Tota crítica està prohibida.
b) Tota idea és benvinguda.
c) Tantes idees com sigui possible.
d) El desenvolupament i associació d'idees és desitjable.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada