dilluns, 29 de novembre del 2010

Habilitats personals. Gestió de l’estrès.

L'estrès és la segona habilitat personal més influent en l'àmbit laboral.

L'estrès és el resultat del desequilibri entre forces impulsores que el produeixen i forces restrictives que el controlen, i per tant, pot donar lloc progressivament a reaccions de perill creixent per l'equilibri emocional. Per aquesta raó, és essencial aprendre a aplicar estratègies per a millorar la flexibilitat personal i augmentar la capacitat de manejar situacions potencialment estressants.

Quines poden ser aquestes situacions estressants? Doncs poden ser molt variades i diverses però en l'àmbit laboral es poden catalogar en quatre tipus:
  • De temps: un factor que evidencia la importància de saber organitzar-nos.
  • D'encontre: entès com a potencial de conflicte que poden presentar les relacions entre persones tant per temes d'àmbit laboral com per diferències culturals.
  • De situació: vinculats a unes condicions de treball i rapidesa dels canvis
  • D'anticipació: que són els que produeixen por de trobar-se amb experiències desagradables.
Què podem fer per mitigar-ne els efectes negatius? Per controlar els factors estressants de temps es poden aprendre diferents tècniques d'administració del temps que ajuden a establir prioritats i a millorar en eficàcia. Els factors d'encontre es poden reduir construint relacions saludables de col·laboració i treballant per augmentar la intel·ligència emocional. Els factors de situació s'atenuen amb un redisseny de llocs de treball, variant les tasques, autonomia i sistemes de feedback, i finalment, els factors d'anticipació es poden atenuar establint petites metes que ajudin a centrar-se en els objectius que es volen aconseguir, traçant estratègies per anar sumant petits triomfs. Si bé, els factors d'anticipació com que tenen origen en la por són de més difícil atenuar.

Fora de l'àmbit laboral, les reaccions d'estrès son respostes a situacions de l'entorn, i si bé el concepte d'estrès s'aplica majoritàriament a fenòmens psicosocials, la veritat es que l'estrès es una reacció emocional de resposta a situacions de l'entorn i ens trobarem amb moltes situacions que ens provoquin estrès i que ens influenciïn en la resta d'activitats que fem. Us deixo aquest excel·lent vídeo de "bricolatge emocional" que parla de com diferenciar l'estrès bo i l'estrès dolent i com gestionar-lo.



Bullet points:
-      Reacció necessària per la supervivència. El problema bé quan l’allarguem més del compte.
-      Diferenciar estrés bo i estrés dolent, estrés positiu i negatiu.
-      Reacció fisiològica davant de qualsevol amenaça, el sistema nerviós es desperta i s’alliberen hormones per activar els sentits, per parar la digestió, augmentar el pols cardíac, aprofundir la respiració i tensar els músculs.
-      Meditació per combatre l’estrès, només pensar amb una sola cosa.
-      Ens cal prioritzar, confonem allò urgent amb el que és important.
-      Símptomes de l’estrès:
o    Dolors intermitents en qualsevol part del cos sense causa evident
o    Problemes de son, maldecaps
o    Alteracions en el sistema digestiu
o    Sudoració excessiva
o    Problemes de tensió
o    Disfuncions sexuals
o    ...
-      Ioga, esport i 10 respiracions profundes a l’hora.
-      Tenir control de la vida.
-      Té molt a veure amb com gestionem el temps.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada