dijous, 25 de novembre del 2010

Habilitats personals. Autoconeixement II


L'autoconeixement implica introspecció. Basant-se en la capacitat reflexiva del cervell l' introspecció o percepció interna és un moviment psicològic on el subjecte té coneixement del seus estats mentals.

Hi ha varis tipus d'introspeccions, el mentalisme clàssic ha utilitzat l' introspecció com a mètode per accedir al món psíquic, la psicologia experimental de Wundt la introspecció de les vivències actuals, el psicoanàlisi la introspecció retrospectiva... com totes les corrents teòriques en el món de la psicologia va aparèixer una crítica que descartava aquesta visió, el conductisme.
Si deixem de banda l'aburrida teoria i ens centrem en una part més pràctica, autoconeixer's no és tant fàcil com conèixer a altres persones, sobretot perquè ho hem de fer sols, podem ajudar-nos per recursos externs via:
  • Fitxes de recollida de dades personals i professionals
  • Testos de personalitat
  • Qüestionaris per mesurar alguns factors i identificar els perfils de la personalitat
  • Dinàmiques de grup
  • Tècniques d'anàlisis i simulació de situacions.
  • Guies d'autoajuda
Us deixo un vídeo una mica antic de valor afegit molt interessant del negoci de l'autoajuda:



Però el camí de l'autoconeixement es solitari i haurem de seguir sols. Ens trobem amb una sèrie de dificultats, de barreres que ens posarem nosaltres mateixos i que hem de tenir presents:
  • Les nostres limitacions del coneixements de psicologia que si bé es poden substituir per altres creences seria convenient adquirir.
  • La tendència intrínseca a negar els nostres defectes i les nostre virtuts. Serà per pudor, modèstia, soberbia, cultura o.. simplement per ignorància.
  • La pròpia naturalesa de l'autoconeixement, passem per la nostra consciència que es relaciona molt més bé amb els sentiments i amb els estats emocionals, no ens podem autodescobrir a nosaltres mateixos de forma freda i descriptiva.
  • En una societat on s'individualitza l'èxit i el fracàs hi ha una resistència a voler descobrir el gap que hi pot haver entre el que som i el que volem ser.
Cadascú utilitza la seva forma, amb meditació, amb solitud, escoltant música, llegint, en un esport... també hi ha qui inhibeix aquestes barreres amb l'ús de certes substàncies, totalment desaconsellat...

Podríem començar per saber el nostre nivell d'intel·ligència emocional ,si bé no es pot mesurar de forma exacta amb un IQ com l' intel·ligència convencional si que en podem arribar a treure una bona aproximació. I perque veieu que és una preocupació actual  us deixo un petit vídeo de Els matins de TV3 amb unes divertides preguntetes.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada