dimarts, 30 de novembre del 2010

Frase del dia

Vamos a disfrutar de esta victoria, pero debemos recuperarnos para jugar en Pamplona y la Copa Catalunya con el filial.
Pep Guardiola - Roda de premsa després d’un 5-0 contra el Madrid.


dilluns, 29 de novembre del 2010

Quote of the day

All one has to do is to learn to say “no” if an activity contributes nothing
Peter Drucker

Habilitats personals. Gestió de l’estrès.

L'estrès és la segona habilitat personal més influent en l'àmbit laboral.

L'estrès és el resultat del desequilibri entre forces impulsores que el produeixen i forces restrictives que el controlen, i per tant, pot donar lloc progressivament a reaccions de perill creixent per l'equilibri emocional. Per aquesta raó, és essencial aprendre a aplicar estratègies per a millorar la flexibilitat personal i augmentar la capacitat de manejar situacions potencialment estressants.

Quines poden ser aquestes situacions estressants? Doncs poden ser molt variades i diverses però en l'àmbit laboral es poden catalogar en quatre tipus:
  • De temps: un factor que evidencia la importància de saber organitzar-nos.
  • D'encontre: entès com a potencial de conflicte que poden presentar les relacions entre persones tant per temes d'àmbit laboral com per diferències culturals.
  • De situació: vinculats a unes condicions de treball i rapidesa dels canvis
  • D'anticipació: que són els que produeixen por de trobar-se amb experiències desagradables.
Què podem fer per mitigar-ne els efectes negatius? Per controlar els factors estressants de temps es poden aprendre diferents tècniques d'administració del temps que ajuden a establir prioritats i a millorar en eficàcia. Els factors d'encontre es poden reduir construint relacions saludables de col·laboració i treballant per augmentar la intel·ligència emocional. Els factors de situació s'atenuen amb un redisseny de llocs de treball, variant les tasques, autonomia i sistemes de feedback, i finalment, els factors d'anticipació es poden atenuar establint petites metes que ajudin a centrar-se en els objectius que es volen aconseguir, traçant estratègies per anar sumant petits triomfs. Si bé, els factors d'anticipació com que tenen origen en la por són de més difícil atenuar.

Fora de l'àmbit laboral, les reaccions d'estrès son respostes a situacions de l'entorn, i si bé el concepte d'estrès s'aplica majoritàriament a fenòmens psicosocials, la veritat es que l'estrès es una reacció emocional de resposta a situacions de l'entorn i ens trobarem amb moltes situacions que ens provoquin estrès i que ens influenciïn en la resta d'activitats que fem. Us deixo aquest excel·lent vídeo de "bricolatge emocional" que parla de com diferenciar l'estrès bo i l'estrès dolent i com gestionar-lo.



Bullet points:
-      Reacció necessària per la supervivència. El problema bé quan l’allarguem més del compte.
-      Diferenciar estrés bo i estrés dolent, estrés positiu i negatiu.
-      Reacció fisiològica davant de qualsevol amenaça, el sistema nerviós es desperta i s’alliberen hormones per activar els sentits, per parar la digestió, augmentar el pols cardíac, aprofundir la respiració i tensar els músculs.
-      Meditació per combatre l’estrès, només pensar amb una sola cosa.
-      Ens cal prioritzar, confonem allò urgent amb el que és important.
-      Símptomes de l’estrès:
o    Dolors intermitents en qualsevol part del cos sense causa evident
o    Problemes de son, maldecaps
o    Alteracions en el sistema digestiu
o    Sudoració excessiva
o    Problemes de tensió
o    Disfuncions sexuals
o    ...
-      Ioga, esport i 10 respiracions profundes a l’hora.
-      Tenir control de la vida.
-      Té molt a veure amb com gestionem el temps.




La frase musical

I don't care if it hurts, I want to have control...
Scala – Creep

diumenge, 28 de novembre del 2010

Pel•lícula de la setmana: The social network

Social Network is a fictional story of the birth of Facebook, but more specifically about Facebook founder Mark Zuckerberg, the film focuses on the simultaneous lawsuits against Zuckerberg by his best friend Eduardo Saverin and three former classmates.

The movie highlights the tribulations of college life, social acceptance, relationships, friendships, deceit, and social envy, all while depicting the start up of one of the biggest societal trends of this decade.




Best quotes:
Erica Albright: You are going to go through life thinking that girls don't like you because you're a nerd. And I want you to know from the bottom of my heart that that won't be true. It'll be because you're an asshole.

Mark Zuckerberg: As for any charges stemming from the breach of security, I believe I deserve some sort of recognition from this Ad Board.
Administrator: I'm sorry
Mark Zuckerberg: Yes.
Administrator: I don't understand.
Mark Zuckerberg: Which part?
Administrator: You believe you deserve some recognition?
Mark Zuckerberg: I pointed out some pretty gaping holes in your system.

Mark Zuckerberg: A guy who makes a nice chair doesn't owe money to everyone who has ever built a chair.

Sean Parker: You're going to hand them a business card saying, 'I'm CEO, bitch'

Sean Parker: Drop the "the". Just "Facebook". It's cleaner.

Mark Zuckerberg: We don't know what it can be. We don't know what it will be. We know that it is cool

Gage: Mr. Zuckerberg, do I have your full attention?
Mark Zuckerberg: No.
Gage: Do you think I deserve it?
Mark Zuckerberg: What?
Gage: Do you think I deserve your full attention?
Mark Zuckerberg: I had to swear an oath before we began this deposition, and I don't want to perjure myself, so I have a legal obligation to say no.
Gage: Okay - no. You don't think I deserve your attention.
Mark Zuckerberg: I think if your clients want to sit on my shoulders and call themselves tall, they have the right to give it a try - but there's no requirement that I enjoy sitting here listening to people lie. You have part of my attention - you have the minimum amount. The rest of my attention is back at the offices of Facebook, where my colleagues and I are doing things that no one in this room, including and especially your clients, are intellectually or creatively capable of doing.
Mark Zuckerberg: Did I adequately answer your condescending question?

Mark Zuckerberg: Money or the ability to make it doesn't impress anybody around here.

Eduardo Saverin: It was insanely stupid for me not to have my own lawyer look over all the . . . the uh . . . I thought they were my lawyers. I was a Harvard business major. I was your only friend. You had one friend.

Mark Zuckerberg: Eduardo was the president of the Harvard Investor's Association and he was my best friend.
Gage: Your best friend is suing you for 600 million dollars.
Mark Zuckerberg: I didn't know that; tell me more!

Erica Albright: The internet's not written in pencil, Mark. It's written in ink. And you published that Erica Albright was a bitch right before you made some ignorant crack about my family's name, my bra size, and then rated women based on their hotness









Frase del dia

Hijo, si de verdad quieres algo en esta vida, vas a tener que trabajar por ello.
Ahora cállate, van a dar los
 números de la lotería.
Homer Simpson




dissabte, 27 de novembre del 2010

Control financiero operativo


Las contribuciones al tema de finanzas por parte de los miembros del consejo suelen ser más eficaces en el terreno de las finanzas estructurales, pero la gestión diaria de las finanzas operativas corresponde a los encargados operativos.

Un mal planteamiento puede ser difícil de arreglar, pero un mal funcionamiento puede y debe detectarse y corregirse cuanto antes.

En las previsiones hay cuestiones de tipo técnico como la previsión de tesorería (tanto en formato de presupuesto de tesorería como de elaboración de balances y cuentas de resultados provisionales) que quizá sean más directas para el departamento financiero. Pero en otras cuestiones más de tipo organizativo si tienen un gran impacto las decisiones operativas y deberíamos tenerlas en cuenta en el proceso de controlling. No hay una pauta universal, pero en general:
  • El mantener un adecuado stock de materias primas es responsabilidad conjunta de compras y producción.
  • Los stocks en curso de producción suelen ser responsabilidad de los jefes de cada una de las unidades de producción y la variable operativa de control será la duración media del proceso de fabricación
  • Las inversiones en stocks de productos acabados son el resultado de coordinación entre producción y ventas
  • En algunas empresas la función de logística planifica y controla todos los movimientos de materiales.
  • La inversión en deudores suele ser responsabilidad comercial, al fijar las condiciones de cobro.
  • La gestión de impagados merece una mención a destacar, haya o no haya un departamento de créditos o de gestión de cobros. Hace unos días lo hablaba en el mismo bloc: http://beyondthemba.blogspot.com/2010/11/singulars-morologia.html

Es importante llevar a cabo una buena gestión de clientes, intentar minimizar el coste de tener en el balance una determinada cifra de clientes deudores. Básicamente tiene tres enfoques:
  • Intentar reducir al máximo esa cifra que se arrastra en el activo
  • Obtener los recursos de financiación a un plazo equivalente y lo más barato posible
  • Lograr que esa cifra de clientes se vaya transformando puntualmente en dinero real.


Pero todo ello debe hacerse si ocasionar ningún perjuicio comercial, los financieros tiene la manía de pensar que vender es fácil y que lo difícil es cobrar, pero todos los comerciales saben lo difícil que es tener un buen cliente y con qué facilidad se pierden. Hay que encontrar el punto de equilibrio entre ambos intereses, bien cambiando la visión sobre la calidad de nuestros clientes y focalizándonos en ello, o bien buscando productos de gestión que nos permitan obtener una financiación buena, barata y rápida, o bien llegando a un punto medio que resulte beneficioso para la organización en general.

Assignatura EMBA - UOC


Frase del dia

La rapidesa és una virtut, però engendra un vici: la pressa
Gregorio Marañón




divendres, 26 de novembre del 2010

Ha marcat època: diferents formes de captar la nostra atenció

Tots recordem aquests anuncis, van captar la nostra atenció i van crear una associació entre la necessitat i el producte. Van aconseguir el que volien i pel que van estar dissenyats amb maneres molt diferents de captar l’atenció:




Quote of the day

Time is the scarcest resource: and unless it is managed, nothing else can be managed
Peter Drucker


dijous, 25 de novembre del 2010

Habilitats personals. Autoconeixement II


L'autoconeixement implica introspecció. Basant-se en la capacitat reflexiva del cervell l' introspecció o percepció interna és un moviment psicològic on el subjecte té coneixement del seus estats mentals.

Hi ha varis tipus d'introspeccions, el mentalisme clàssic ha utilitzat l' introspecció com a mètode per accedir al món psíquic, la psicologia experimental de Wundt la introspecció de les vivències actuals, el psicoanàlisi la introspecció retrospectiva... com totes les corrents teòriques en el món de la psicologia va aparèixer una crítica que descartava aquesta visió, el conductisme.
Si deixem de banda l'aburrida teoria i ens centrem en una part més pràctica, autoconeixer's no és tant fàcil com conèixer a altres persones, sobretot perquè ho hem de fer sols, podem ajudar-nos per recursos externs via:
  • Fitxes de recollida de dades personals i professionals
  • Testos de personalitat
  • Qüestionaris per mesurar alguns factors i identificar els perfils de la personalitat
  • Dinàmiques de grup
  • Tècniques d'anàlisis i simulació de situacions.
  • Guies d'autoajuda
Us deixo un vídeo una mica antic de valor afegit molt interessant del negoci de l'autoajuda:



Però el camí de l'autoconeixement es solitari i haurem de seguir sols. Ens trobem amb una sèrie de dificultats, de barreres que ens posarem nosaltres mateixos i que hem de tenir presents:
  • Les nostres limitacions del coneixements de psicologia que si bé es poden substituir per altres creences seria convenient adquirir.
  • La tendència intrínseca a negar els nostres defectes i les nostre virtuts. Serà per pudor, modèstia, soberbia, cultura o.. simplement per ignorància.
  • La pròpia naturalesa de l'autoconeixement, passem per la nostra consciència que es relaciona molt més bé amb els sentiments i amb els estats emocionals, no ens podem autodescobrir a nosaltres mateixos de forma freda i descriptiva.
  • En una societat on s'individualitza l'èxit i el fracàs hi ha una resistència a voler descobrir el gap que hi pot haver entre el que som i el que volem ser.
Cadascú utilitza la seva forma, amb meditació, amb solitud, escoltant música, llegint, en un esport... també hi ha qui inhibeix aquestes barreres amb l'ús de certes substàncies, totalment desaconsellat...

Podríem començar per saber el nostre nivell d'intel·ligència emocional ,si bé no es pot mesurar de forma exacta amb un IQ com l' intel·ligència convencional si que en podem arribar a treure una bona aproximació. I perque veieu que és una preocupació actual  us deixo un petit vídeo de Els matins de TV3 amb unes divertides preguntetes.







Habilitats personals. Autoconeixement.


Amb l'article d'avui començo a parlar de les habilitats emocionals que ha de tenir un bon gestor. Abans deixem que el psicòleg Pere Font ens expliqui què és la intel·ligència emocional i quines són les seves bases:



Hi ha dues habilitats personals molt importants que influeixen significativament en la vida de les persones i en l'àmbit laboral en el qual actuen. Avui parlaré de la primera:
  • L'autoconeixement: qui no coneix les seves capacitats i les seves debilitats difícilment podrà treure partit de les fortaleses i treballar per disminuir les debilitats.
  • La gestió de l'estrès personal.
És important entendre l'autoconeixement com la capacitat de les persones per  valorar-se amb objectivitat, i això inclou una percepció correcta dels propis sentiments, per a poder-los gestionar i orientar.

L'autoconeixement, com hem vist en el video de presentació, és un component d'intel·ligència emocional, en la qual s'integren:
  • la consciència d'un mateix: la capacitat per percebre els nostres propis estats interns.
  • l'autoregulació: és el control dels nostres estats i impulsos.
  • la capacitat d'automotivar-se: que es manifesta per mitjà de l'esforç, el compromís i la iniciativa que mostrem en cada situació.
  • l'empatia: la consciència de sentiments, necessitats i preocupacions d'altres persones.
  • Les habilitats socials: enteses com a la capacitat per induir respostes desitjables als altres.
Aquest procés d'autoavaluació requereix treballar en quatre àrees molt crítiques:
  • Els valors: on se sostenen les actituds i les preferències personals, alguns de caire cultural.
  • L'estil d'aprenentatge: que varia segons la manera com recollim l' informació i podria ser buscar experiències concretes, observació reflexiva, experimentació activa o conceptualització abstracta.
  • Les actituds davant del canvi: es manifesten en el nivell de tolerància que es té en situacions ambigües i en el locus de control (http://es.wikipedia.org/wiki/Locus_de_control)
  • L'orientació que se segueix en les relacions interpersonals, tant per satisfer les necessitats bàsiques individuals com les necessitats de grup.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Autoconeixement

De tots els coneixements possibles, el més savi i útil es conèixer-se a si mateix - William Shakespeare.

Conferència: el nou director IT (UOC)

L'evolució de l'àrea funcional d'informàtica o de sistemes d'informació té relativament pocs anys i fins ara, i segurament durant encara força temps, ha estat una història de canvi permanent.

La figura del responsable de les TIC en les organitzacions, amb molts noms i ara anomenada sovint amb l'acrònim anglosaxó CIO (Chief Information Officer), ha hagut d'evolucionar no sols en els seus coneixements sinó també en el seu rol en les estructures organitzatives. De fet, segurament ha de continuar evolucionant per a assumir un paper de més implicació en el negoci sense deixar de ser el màxim responsable dels sistemes d'informació i les TIC en la seva empresa.

Aquest punt de vista fa que puguem pensar en el CIO com un perfil professional quasi en beta permanent, en què esdevé clau la seva capacitat d'adaptar-se a les innovacions dels sistemes i tecnologies emergents i de convertir-les en avantatges competitius per als seus negocis.

En aquesta presentació parlarem de les competències i coneixements que actualment ha de tenir aquest professional, independentment de la seva formació acadèmica, i també de la seva capacitat per a evolucionar segons l'evolució de la tecnologia, els sistemes, els mercats i la societat.




Rols corporatius en anglès

CEO: director general
CFO: director de finances
COO: director d’operacions
CMO: director de màrketing
CIO: director d’informàtica
I molts més consultables a la wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_title


Ha marcat època: anunci colacao

Anunci recomanat: Victoria's secret

Es vol arribar a les dones perquè s’animin a comprar aquest sostén que augmenta dues talles el pit o es busca que siguin els homes els que es quedin embadalits mirant la TV? Potser això segon també anima a que les dones es comprin la peça?

Sense cap mena de dubte aquest nou anunci del push-up de Victoria’s Secret aconseguirà cridar l’atenció de l’espectador.




Frase del dia

Cuando llega el momento de hacer las cosas necesitamos menos arquitectos y más albañiles.
Colleenn Barreto


Humor Dilbert. La importància de l'argot i els "case studie"





I'm a management expert because I read case studies about businesses that were in completely different situations…Wait a minute, why does that suddenly seem ridiculous?








dimecres, 24 de novembre del 2010

Humor: Anàlisis de riscos en la presa de decisions




Podcast: How CIOs Create and Communicate Value

The Real Business of IT: How CIOs Create and Communicate Value, by Richard Hunter and George Westerman, outlines a step-by-step path for transforming IT from cost generator to value creator.
http://www.gartner.com/technology/research/content/cio_it_executives.jsp


Notícia del dia: Your CEO's 2011 Agenda


Your CEO's 2011 Agenda: What CIOs Need to Know
El que els CIO necessiten saber dels plans dels CEO per el 2011 segons Gartner:
  1. S'esvaeix la confiança dels CEO. L'economia no acaba d'arrancar i això limitarà els recursos i pressupostos dels CIO.
  2. Els CEO volen projectes que contribueixin a generar liquidesa.
  3. Millorar l'eficiència per reduir costos. Més enllà de simples retalls es buscarà redissenyar i optimitzar processos.
  4. Els CIO hauran d'oferir accés a nous mercats.
  5. Els CEO necessiten evitar problemes geopolítics o econòmics, i el CIO haurà d'estar preparat per oferir assistència.
  6. Els CEO busquen sostenibilitat a llarg plaç.
  7. Hi haurà nous CEO i els CIO hauran d'estar atents per reconèixer els millors candidats i ajudar al futur líder.

Your CEO's 2011 Agenda: What CIOs Need to Know


 

Anunci recomanat: Nokia N80

Lo importante no es la tecnología, es lo que tú puedes hacer con ella 

Focus on strengths


A man should never be appointed to a managerial position if his vision focuses on people's weaknesses rather than on their strengths. The man who always knows what people cannot do, but never sees what they can do, will undermine the spirit of the organisation. Of course, a manager should have a clear grasp of the limitations of his people, but he should see these as limitations on what they can do, and as a challenge to them to do better

The task of an executive is not to change human beings. Rather as the Bible tells us in the parable of the talents, the task is to multiply the performance capacity of the whole by putting to use whatever strength, whatever health, whatever aspiration there is in individuals."

It takes far less energy to move from first-rate performance to excellence than it does to move from incompetence to mediocrity

In summary, Drucker's advice on a strength-based approach is:
  • Use feedback analysis to identify your strengths. Then go to work on improving your strengths. Identify and eliminate bad habits that hinder the full development of your strengths. Figure out what you should do and do it. Finally, decide what you should not do.
  • Know your strengths. Apply them to areas in your organisation where you can make a contribution. Make sure your values and the values of the organisation are compatible.


How Does a Strength-based Approach Relate to the Way Organisations Develop People?


Drucker constantly emphasised the responsibility of an organisation in developing its people. As ever Drucker didn't hold anything back when he argued that:
  • Any organisation develops people; it either forms them or deforms them.
  • Any organisation develops people: it has no choice. It either helps them grow or stunts them.
  • What do we know about developing people? Quite a bit, We certainly know what not to do. First, one does not try to build upon people’s weaknesses.
  • Develop your people. Focus on their strengths. Then make high demands based on a person’s strengths. Finally, periodically view their performance.
The practice of  management
P.Drucker


Frase del dia

Cualquiera puede enfadarse, eso es algo muy sencillo. Pero enfadarse con la persona adecuada, en el grado exacto, en el momento oportuno, con el propósito justo y del modo correcto, eso, ciertamente, no resulta tan sencillo.
Aristóteles.



dimarts, 23 de novembre del 2010

Quote of the day

The past is history, the future is a mystery, and now is a gift. That's why we call it the present
Eleanor Roosevelt

dilluns, 22 de novembre del 2010

Frase del dia

He sentit a la ràdio que els professionals més ben pagats són els de màrketing i els més mal pagats els dels departaments de qualitat. Fem-ho com el cul però quedi maco a la foto!
Toni

Quote of the day

There is nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all
Peter Drucker

Frase del dia

La paradoja de la tecnología de la información es que actualmente es más un riesgo operativo  que una ventaja estratégica: cualquier empresa puede dejar de funcionar por un fallo informático, pero muy pocas obtienen una ventaja competitiva real de su inversión en IT.
Nick Carr.

Frase del dia

Click and mortar. No todo lo que está en la red es vendible, y el mundo virtual siempre acaba bajando a lo terrenal.

diumenge, 21 de novembre del 2010

Pel•lícula de la setmana: Glengarry Glenn Ross “Éxito a cualquier precio”

Una de les lliçons més bàsiques que ens ensenya el marketing, és com satisfer les necessitats dels clients,i per això,  existeixen tres tipus de solucions bàsiques:  idees, serveis o productes. 

Els productes es poden classificar de moltes maneres, si per exemple mirem segons l’ús que se’n fa ens podem trobar amb productes de consum habitual, de compra per impuls, de compra per emergència, de compra esporàdica, d’especialitat i... els no buscats. És molt fàcil vendre un producte que es vol comprar, però un que ni se sap que existeix? Com es pot vendre un producte que el client desconeix i no busca?

En aquesta pel·lícula es veu la cruesa de l’activitat de la força de vendes.



Fuck you. That's my name. You know why, mister? You drove a Hyundai to get here. I drove an eighty-thousand dollar BMW. THAT'S my name. And your name is you're wanting. You can't play in the man's game, you can't close them - go home and tell your wife your troubles. Because only one thing counts in this life: Get them to sign on the line which is dotted. You hear me you fucking faggots? A-B-C. A-Always, B-Be, C-Closing. Always be closing. ALWAYS BE CLOSING. A-I-D-A. Attention, Interest, Decision, Action. Attention - Do I have you attention? Interest - Are you interested? I know you are, because it's fuck or walk. You close or you hit the bricks. Decision - Have you made your decision, for Christ? And Action. A-I-D-A. Get out there - you got the prospects coming in. You think they came in to get out of the rain? A guy don't walk on the lot lest he wants to buy. They're sitting out there waiting to give you their money. Are you gonna take it? Are you man enough to take it? What's the problem, pal?


La frase musical

Què esperes trobar si no saps el que busques?
Bars – Clavar Els Teus Ulls

dissabte, 20 de novembre del 2010

Basilea II


Basel II influye directamente en la rentabilidad requerida, ya que es la normativa reguladora en materia de constitución de reservas por parte de los bancos como consecuencia de su actividad crediticia a empresas y particulares. Entró en vigor en el año 2007.

Consta de tres pilares: 
Pilar I: cálculo de las necesidades mínimas de capital
Pilar II: supervisión. Da poder y competencia a los órganos supervisores de los bancos centrales.
Pilar III: se obliga a los bancos a publicar más información en sus cuentas anuales sobre sus riesgos crediticios de información al mercado.
Cuando solicito una línea de financiación a mi banco me influye el pilar I, en el que se calculan las reservas que el banco tiene que constituir como consecuencia de haberme prestado dinero, los requisitos mínimos de capital. Con respecto a Basel I, se sustituye la tarifa plana del 8% por un esquema basado en la ponderación del riesgo.
Para calcular el capital requerido para cubrir el riesgo de crédito es necesario:
  • La empresa tiene rating o no?
    • Si nuestra empresa tiene rating, aplicaremos al 8% vigente hasta ahora un coeficiente de ponderación del riesgo:
      • Entre AAA y AA 20%. Entre A+ y A- 50%.
      • Entre BBB+ y BB- 100%. Por debajo de BB- 150%
    • Si la empresa no tiene rating hay que tener en cuenta:
      • PD (probabilitiy of default) probabilidad de impago. La principal novedad y lo asigna cada banco internamente.
      • LGD (loss given default) pérdida en caso de impago
        • Las pérdidas esperadas deben ser cubiertas por las previsiones, mientras que las perdidas inesperadas con recursos propios.
      • EAD (exposure at default) riesgo expuesto a impago.
      • M (maturity) duración del préstamo.
      • Capital mínimos será ponderación de (PD,LGD)xEADx8%.
Basilea II favorece la utilización de los ratings internos, y que consumen menos recursos propios que los estándares y por tanto tienen un impacto menor en los tipos de interés resultantes para las empresas.
Basilea II, con respecto a las empresas, aporta a las entidades financieras:
  • Potencia los departamentos de gestión de riesgos en las operaciones crediticias
  • Ratifica y potencia el concepto: a mayor riesgo => mayor necesidad de recursos propios por parte de la entidad financiera
  • A mejor rating de la empresa:
    • Mayor volumen de financiación
    • Menor coste financiero, se reduce la prima de riesgo sobre la referencia del Euribor
    • Se potencia los conceptos a pagar por la empresa de: prima de riesgo y coste de riesgo.
Prima de riesgo= rating * % pérdida * Deuda en el momento de impago.

Assignatura del EMBA-UOC


Fuentes de financiación operativa


Oferta de líneas y servicios bancarios para financiar el circulante de la compañía.
1.- Las pólizas de crédito
Representan una de las modalidades de financiación más extendidas que utilizan las empresas. Se formalizan en documento mercantil y la mayoría de las veces intervenida por fedatario público. Se recoge:
  1. Límite del crédito a disponer, la empresa utiliza la misma como una cuenta corriente recogiendo flujos de entrada y salida
  2. Tipo de interés nominal al que se encuentra referenciado, Euribor + spread. La liquidación de intereses puede ser mensual o trimestral.
  3. Vencimiento.
  4. Gastos de formalización
    1. Comisión de estudio
    2. Comisión de apertura
    3. Comisión de saldo no dispuesto
    4. Minuta de notaria.
2.- Financiación por descuento de efectos comerciales
Recibos, pagarés, anticipos de facturas… el descuento se puede definir como la cesión por parte de la empresa cliente a su banco o caja, de unos derechos de cobro que posee frente a sus empresas cliente. Todas las operaciones de descuento están realizadas salvo buen fin, en caso de impago es la empresa la que tiene que hacer frente a dicho impago y reponer la cantidad a su entidad financiera. Coste financiero:
  1. Comisión de cobro por cada efecto
  2. Días de valoración
  3. Tipo de interés aplicado, al tirón. (los intereses se cobran por adelantado)

3.- El confirming
Consiste en un servicio integro de pago por parte de las empresas clientes a sus proveedores, a través de una entidad financiera del cliente que emite el confirming.
  1. Financiación automática a las empresas proveedoras sin recurso a sus empresas cliente
  2. No consume líneas de financiación bancarias
  3. Posible ahorro en costes financieros sobre la base de la solvencia de la empresa cliente deudora.
  4. Mejora la rentabilidad del activo de la empresa proveedor, al mejorar las NOF y la ratio de solvencia vista anteriormente
  5. Reduce la incertidumbre del cobro de la factura
  6. No todas las empresas clientes tienen desarrollado un sistema ágil de autorización de facturas.
4.- El factoring
El factoring pone a disposición de las empresas clientes la posibilidad de vender su cartera de clientes del activo circulante, es un sistema de financiación del circulante.
  • Factoring sin recurso, la empresa de factoring asume el riesgo de impago
  • Factoring con recurso, es nuestra empresa quien asume los riesgos de impago
Para calcular el coste financiero del factoring:
  1. Comisión de factoring.
  2. Días de valoración
  3. Tipo de interés de aplicado. Calculado al tirón.
  4. Posibilidad de retención como contragarantía.
5.- Financiación de proveedores
Es la financiación de proveedores espontanea de las actividades operativas del circulante de la compañía. No tiene coste explícito pero si que recoge un coste de financiación implicitico por el concepto de valor del dinero en el tiempo, que se encuentra incorporada en el precio de venta de nuestros productos.


Assignatura del EMBA-UOC

 

Frase del dia

NADA IMPIDE DECIR LA VERDAD RIENDO
Quinto Horacio Flaco (65-8 a.C.). Poeta lírico latino.

divendres, 19 de novembre del 2010

Singulars. Morologia.


Definim morós com la persona que no paga la factura al venciment i ha de pagar interessos de demora.     

Pere J. Brachfield és l'únic morosòleg d'Espanya i un dels màxims experts mundials en aquesta matèria. I què és un morosòleg? Doncs és un expert en gestió de riscos de crèdit i cobrament d'impagats. El professor Brachfield reconeix que en temps de crisi la seva feina es multiplica, perquè són moltes les empreses que necessiten rebre formació per gestionar els seus impagats.

 

Bullet points:

España es un paraíso para todos aquellos que no pagan, o bien que pagan tarde... el plazo medio de pago a Europa es de 47 días, 107 días en España.

En estos tres años de crisis han cerrado un millón de empresas, el 67% de los cierres tiene como causa la falta de liquidez por culpa de la morosidad.

El perfil del moroso profesional:
  • Tiene la habilidad de hacerse pasar por una respetable persona de negocios.
  • En general hombre de 30 a 60 años.
  • Buena capacidad de comunicación y enorme inteligencia emocional.
  • Personas muy afables, simpáticas… caen bien.
  • Un poco fantasma, tiene multitud de proyectos de negocio, nada sólido, todo tarjetas de visita.
  • Deja pronto de pagar facturas, de seguida que se han ganado la confianza de la víctima.
  • Cuando se les reclama el impago siempre culpa a terceras personas
  • Cuando llegan al límite y no pueden eludir más acreedores, desaparecen para instalarse en otro sitio.
  • Es urbanita.
  • Tiene una situación familiar irregular.
  • Tanto le da que se le lleve a los tribunales, es insolvente, no tienen nada, y por ello imbargable.
  • Asegura que es honrado y cumplidor, y que si le damos la oportunidad pagará.

Mantras del moroso: Si ignoro el acreedor, desaparecerá…. Si lo ignoro, desaparecerá… Si lo ignoro, desaparecerá… Si lo ignoro, desaparecerá…

Métodos para cobrar del moroso, fases:
  • R: Reconocer que existe la deuda.
  • A: Aceptación. Aceptan que pagaran la deuda.
  • I: importe de intereses de demora y costes para recuperar la deuda.
  • T: hay que temporalizar, marcar el vencimiento.
  • E: Ejecución, todo lo hablado en documentos.
  • S: Seguimiento de todos los vencimientos.

Frase del dia

Yo nunca moriría por mis convicciones...porque puedo estar equivocado.
Bertrand Russell


dijous, 18 de novembre del 2010

Infoxicació



Amb la comunicació no s'hi val allò de "val més que en sobri que no que en falti". Hem de mesurar la quantitat i evitar l'infoxicació originada per la situació de saturació de la capacitat d'absorció de l'informació.


Seabird: el futur dels telèfons mòbils segons Mozilla

Un exemple de la personalització i cooperació de la Web 3.0 que explicava Alfons Cornella al programa singulars. De moment Mozilla no hi està treballant i només ens fa les dentetes...

 

Since Mozilla Labs launched the Concept Series with an open call for participation we've had thousands of people join in, share ideas and develop concepts around Firefox, the Mozilla projects and the Open Web as a whole.
In response to our open call Billy May, in early 2009, produced a throw-away concept for an "Open Web Concept Phone". Working directly off of that community feedback, Billy has since finished the exploration with his concept "Seabird".

Noticia del día: “Desmontando el teletrabajo”


No acabo d'entendre com algú vol negar l'ús de les TIC per ajudar a les polítiques de conciliació de vida laboral i vida familiar i millores de qualitat de vida personal per uns determinats "moments claus", no em sembla serio a dia d'avui, a les portes del web 3.0 qüestionar el networking online.

Parece claro que la orientación a objetivos y a proyectos tiene un peso mucho más importante que la mera presencia en las instalaciones de la compañía, pero algunas organizaciones empiezan a cuestionar ciertos aspectos del teletrabajo y abogan por la necesidad de un contacto personal en determinados "momentos clave". Sin contar con los agravios comparativos que en términos de promoción pueden sufrir los teletrabajadores. 

Frase del dia

Algunos hombres ven las cosas como son y dicen por qué. Yo en cambio, veo cosas que todavía no son y digo: ¿por qué no?
Robert Kennedy

Clasificación empresas


El diccionario define PyME (acrónimo de pequeña y mediana empresa) como Empresa mercantil, industrial, etc., compuesta por un número reducido de trabajadores, y con un moderado volumen de facturación. También he visto el término MIPyME como acrónimo de Micro, pequeñas y medianas empresas.

Y entre tanta letra siempre me ha costado concretar la clasificación cuantificando el tamaño de una empresa, así que buscándolo aquí está:

Según la Recomendación de la Comisión Europea de la Unión Europea de 6 de mayo de 2003, basándose en la Carta de la Pequeña Empresa emitida en el Consejo Europeo de Santa María da Feira en junio de 2000, con entrada en vigor el 1 de enero de 2005, es la unidad económica con personalidad jurídica o física que reúna los siguientes requisitos:


Tipo de empresa
Empleados
Facturación(Millones de )
Total de Balance(Millones de )
Microempresa
< 10
y
≤ 2
o
≤ 2
Pequeña empresa
< 50
y
≤ 10
o
≤ 10
Media empresa
< 250
y
≤ 50
o
≤ 43

El talento está en la red

Ens trobem en un nou paradigma que ens apropa cada vegada més a l'organització virtual?

En la era de las tecnologías, las redes sociales se han convertido en uno de losprincipales puntos de encuentro entre los expertos de recursos humanos y las personas que se hallan en proceso de búsqueda de empleo. Éste constituye el punto de partida de la obra que pone en nuestras manos Amparo Díaz-Llairó: El talento está en la red, primer libro sobre reclutamiento 2.0 con casos prácticos. Este título aborda el cambio de las reglas del juego en el campo de la selección de personal y la búsqueda de empleo en la era 2.0, y lo contextualiza en la actual crisis económica tanto desde el punto de vista tecnológico como estratégico y sociológico atribuyéndole un carácter sumamente práctico mediante la recopilación de ejemplos y tendencias en este área a nivel nacional e internacional




dimecres, 17 de novembre del 2010

Frase del día

Solo el necio confunde valor y precio
Antonio Machado

Singulars. Com les TIC poden crear valor.


 Alfons Cornella és president d'Infonomia, una xarxa que aplega innovadors de tots els àmbits. Ha publicat més de 17 llibres sobre ciència, tecnologia i innovació. Ens dóna les claus de quin tipus d'empreses i serveis marcaran el nostre futur i ens explicarà per què anem cap a una "cosocietat", cap a una nova manera d'organitzar-nos.

 


 

A.- Augmentar el que ja es fa, realitat augmentada.
E.- Energia, i no només la revolució de l'automòbil elèctric
I.- Ibiquitat. Que tinguis la informació que necessites en el moment rellevant.
O.- Obert. Possibilitat d'empresa virtual
U.- U, personalització. Web 3.0
S.- Smart, on fins ara haviem posat la electrònica hi posarem la intel·ligència.
CO.- Col·laboració.

dimarts, 16 de novembre del 2010

Llenguatge corporal


El nostre cos, el nostre gran desconegut... que curiós oi? una cosa que sempre "portem a sobre" i en canvi coneixem tan poc. El llenguatge col·loquial té frases tan conegudes com "conèixer com el palmell de la mà" esteses en tots els idiomes i curiosament només el 5% de la població és capaç de reconèixer la seva pròpia mà en una fotografia. De fet, la majoria d'homes i pràcticament la meitat de les dones no tenen ni idea de quin és el seu aspecte del coll en avall.

I és el llenguatge no verbal el que té més importància en la comunicació, una cosa que els polítics saben molt bé: "és tracta més de l'aspecte que tenim quan parlem, no del que realment diem".

El llenguatge corporal és un reflex extern de la condició emocional de la persona. Cada gest, cada moviment poden ser senyals molt valuoses per descobrir l'emoció concreta que aquella persona sent en aquell precís instant.

Hi ha persones que tenen més habilitat a llegir el llenguatge corporal d'una altra persona, diem que son més perceptius. Més concretament, ser perceptiu seria tenir la capacitat de detectar les contradiccions, les discrepàncies entre les paraules que diu una persona i el que està dient realment el seu cos. No cal que neguem l'evident, en general les dones són molt més perceptives que els homes, i això és el que ha donat origen a la idea de "intuïció femenina". Els psicòlegs del desenvolupament han estudiat si les senyals verbals són genètiques o apreses culturalment, i si bé hi ha moltes diferencies culturals les senyals bàsiques del llenguatge corporal són les mateixes.

El do de la percepció és genètic? Doncs bé, hi ha persones amb més facilitat que d'altres, però és una habilitat que es pot aprendre i entrenar.

Es pot mal interpretar? Oitant, de la mateixa manera que a vegades no llegim un missatge correctament o no comprenem bé el que ens diuen. És una eina més al nostre abast, però no disposa de certesa absoluta.

Es pot fingir el llenguatge corporal? Doncs es poden llençar algunes senyals gestuals de forma voluntària però sempre hi haurà algun gest o alguna senyal involuntària que ens delatarà, i el resultat serà que els receptors, sobretot si són dones, no es creuran el que estem explicant.

Que ens cal per interpretar? Hi ha multitud de llocs d'Internet amb diccionaris de l'estil gest – significat i varis llibres. Tots ells poden ser molt vàlids, només cal recordar tres normés bàsiques per assegurar la "integritat" del missatge
  1. Llegir tots els gestos i de forma agrupada
  2. Buscar la congruència
  3. Tenir sempre en conte el context on es desenvolupa l'acció
Com començar a interpretar? Per això només en cal observar llocs on hi hagi multitud de gent. Els nens és una bona manera de començar, doncs no tenen tant "l'autocontrol emocional i cultural" com els adults

És imprescindible conèixer el llenguatge corporal? En puc passar? Conèixer el llenguatge corporal és una de les possibles eines que ens pot ajudar a treballar en grup, a ser més assertius, a negociar amb èxit... potser també per lligar... qui sap? però només és una eina...

LLIBRE RECOMANAT: << El lenguaje del cuerpo: cómo interpretar a los demás a través de sus gestos>> Allan y Barbara Pease.

Quote of the day

At 30 a man should know himself like the palm of his hand, know the exact number of his defects and qualities, know how far he can go, foretell his failures - be what he is. And, above all, accept these things.
Albert Camus

Frase del dia

Las convicciones son peores enemigas de la verdad que las mentiras.
Friedrich Nietzsche

dilluns, 15 de novembre del 2010

Frase de la nit

EL DINERO NO NOS PROPORCIONA AMIGOS, SINO ENEMIGOS DE MEJOR CALIDAD
Sir Noël Peirce Coward (1899-1973). Actor, dramaturgo y compositor inglés

Instrumentos clásicos de análisis financiero. Resumen de ratios.


Ratios
  • Ratios de rentabilidad
    • Margen bruto sobre ventas= margen bruto /ventas
    • Beneficio sobre ventas= beneficio neto /ventas
    • Rentabilidad sobre recursos propios(RRP)= Beneficio neto / Recursos propios (antes o después de impuestos)
    • Rentabilidad sobre activo neto (RAN)=BAIT / Activo Neto
      • Activo neto= activo total – pasivo sin coste explícito
  • Ratios de tesorería: tratan de relacionar la tesorería (o casi tesorería) con otras variables.
    • Coeficiente de tesorería= tesorería / pasivo a CP
    • Tesorería en días de compras= (tesorería / compras anuales) x 360
  • Ratios de estructura financiera
    • Coeficiente de liquidez = Activo circulante / Pasivo CP
    • Coeficiente de solvencia= recursos ajenos / Pasivo total
    • Coeficiente de endeudamiento = recursos ajenos / Pasivo toal
    • Cobertura de inmovilizado = recursos permanentes / Inmovilizado neto
    • A parte del sentid común hay que:
      • Comparar con los ratios globales del mismo ramo
      • Análisis de la evolución del tiempo
  • Ratios operativos: muy interesante para el análisis y diagnóstico financiero de las operaciones, pues relacionan los volúmenes de inversión y financiación a CP con una serie de variables de funcionamiento operativo.
    • Plazo medio de cobros de clientes = (clientes sin IVA / Ventas) x días
    • Plazo medio de pago a proveedores = (proveedores sin IVA / compras) x días
    • Permanencia de materias primas en almacén =(existencia MP / Materia prima en ventas previstas) x días
    • Materias primas en días de compras= (Existencia MP / Compras de materias primas) x días
    • Productos acabados en días de venta= (Existencia PA / Coste mercancías vendidas) x días
    • Rotación de stocks= coste mercancías vendidas / existencias totales

Contraste de los ratios de rentabilidad con otros ratios operativos o de estructura financiera

a.- Fórmula de la cascada de rentabilidades (Dupont)
Beneficio/RP = Beneficio/Ventas x Ventas/A.Neto x A.Neto/RP = Negocio x eficiencia x estructura financiera
b.- Formula del apalancamiento financiero
  1. ROE=ROA + e*(ROA-i)
Si la rentabilidad sobre los activos netos es superior al coste de la deuda, la introducción de deuda aumentará la rentabilidad de los recursos propios y sucederá lo contrario si el coste de la deuda es superior a la rentabilidad sobre el activo neto.
La deuda no será rentable si la invierto en activos que rindan menos que el coste de la propia deuda, y sí lo será si la puedo invertir en activos que rindan más que su coste.
Dos razones para no aumentar indiscriminadamente la deuda:
  • Debe tenerse en cuenta que el coste de la deuda i aumenta al aumentar la proporción de deuda en la estructura del capital, por el mayor riesgo que comporta esta situación.
  • El aumento en la rentabilidad de los RP debido a un aumento del endeudamiento puede ser menor que el aumento de la rentabilidad exigida por los accionistas como prima de riesgo por este mayor endeudamiento.


Assignatura del EMBA-UOC